Як стати громадянином США

Фото - Як стати громадянином США

Громадянство США було і залишається мрією багатьох людей по всьому світу. Люди готові піти на багато чого, щоб його отримати. Це нескладний процес, але вимагає часу і певних зусиль. Якщо у вас вже є грін-карта, то ви вже на півдорозі до отримання громадянства!

Метод 1 з 4: Спосіб перший: натуралізація

  1. 1

    Постійне місце проживання. Щоб подати заяву на натуралізацію, потрібно бути власником грін-карти не менше 5 років і відповідати наступним вимогам::
    • Вік старше 18 років.
    • Проживання на території США як мінімум 3 місяці перед подачею заявки -Application for Naturalization.
    • Протягом 5 років володіння грін-картою, ви фактично перебували на території США не менше 30 місяців.
    • На момент подачі заяви на натуралізацію, ви повинні перебувати в США.
    • Щоб стати громадянином у результаті натуралізації, ви повинні вміти читати, писати і говорити по-англійськи. Ви повинні також володіти знаннями історії США.
    • Для того щоб стати громадянином США, ви повинні бути людиною, володіє високими моральними якостями, шанують принципи Конституції Сполучених Штатів, і не мати в минулому випадків порушення закону.

Метод 2 з 4: шлюб з громадянином США

  1. 1

    Ви маєте право на натуралізацію відповідно до Розділу 319 (a) Закону про імміграцію та громадянство США:
    • Ваш чоловік є громадянином США не менше 3 років.
    • У вас є грін-карта протягом не менше 3 років.
    • Ви перебуваєте в шлюбі з громадянина США протягом усього часу перебування в США.
    • Ви відповідаєте вимогам, визначеним у загальних положеннях закону:

  2. 2

    Для подачі заяви на громадянство, ви повинні:
    • Бути старше 18 років. Винятків з цього правила немає.
    • Володіти грін-картою. Протягом не менше трьох років, які безпосередньо передують даті подачі заяви на натуралізацію.
    • Не змінювали місце проживання принаймні 3 місяці. Перед подачею заявки, ви повинні проживати за однією адресою принаймні 3 місяці.
    • Перебували на території США протягом не менше 3 років, які безпосередньо передують даті подачі заяви.
    • Фактичне проживання на території США протягом як мінімум 18 місяців з цих 3-х років.
    • Перебування в США На момент подачі заяви на натуралізацію, ви повинні знаходитися в Сполучених Штатах.
    • Знати мову та історію. Ви повинні вміти читати, писати і говорити по-англійськи. Ви повинні також володіти знаннями історії США.
    • Бути законослухняною людиною. Для того щоб стати громадянином США, ви повинні бути людиною, що володіє високими моральними якостями, шанують принципи Конституції Сполучених Штатів, і не мати в минулому випадком порушення закону.

  3. 3

    Подружжя громадян США, що працюють за кордоном. Як правило, чоловік (дружина) громадянина США, який працює на уряд США, в тому числі військові, принаймні один рік, можуть мати право на натуралізацію відповідно до розділу 319 (б) Закону про імміграцію та громадянство США.
    • Подружжя громадян США, що працюють за кордоном, повинні бути присутніми в Сполучених Штатах під час іспиту з натуралізації і під час натуралізації, і відповідати загальним вимогам за винятком таких:
      • Немає певного періоду часу, протягом якого необхідно володіти грін-картою (але вона повинна бути).
      • Немає вимог щодо часу безперервного проживання або фізичної присутності в США.
      • Немає вимог щодо терміну шлюбного союзу, проте, подружжя повинні перебувати у шлюбі.
    • Примітка: потрібно вказати, що ви маєте намір продовжувати працювати за кордоном і після натуралізації, але мають намір проживати в США відразу ж після припинення трудових відносин вашого чоловіка за кордоном.
    • Для отримання додаткової інформації про натуралізацію для подружжя громадян США, див. Тут.

Метод 3 з 4: Спосіб третій: для військовослужбовців

  1. 1

    Громадянство для військовослужбовців. Військові та деякі категорії ветеранів збройних сил США можуть звертатися за натуралізацією через свою військову службу відповідно до розділу 328 або 329 Закону про імміграцію та громадянство. Крім того, законом передбачена і посмертна натуралізація відповідно до розділу 329A.

  2. 2

    Відповідність кваліфікаційним вимогам: людина, яка сумлінно служив у збройних силах США, в будь-який час має право подати заяву відповідно до статті 328 Закону про імміграцію, та вимоги можуть мінятися в кожному окремому випадку.

  3. 3

    Натуралізація в мирний час. Щоб подати заявку, ви повинні:
    • Бути старше 18 років. Винятків з цього правила немає.
    • Сумлінно служити в збройних силах США принаймні 1 рік, або менше одного року, але були нагороджені за доблесть і честь.
    • Постійно проживати на території США в період натуралізації.
    • Вміти читати, писати і говорити по-англійськи.
    • Знати історію США.
    • Бути людиною, що володіє високими моральними якостями, шанують принципи Конституції Сполучених Штатів, і не мати в минулому випадків порушення закону.
    • Безперервно проживати в Сполучених Штатах принаймні п`ять років або фактично присутніми в США, принаймні 30 місяців, які безпосередньо передують даті подачі заявки.

  4. 4

    Натуралізація в період військових дій. Як правило, члени збройних сил США, які служили хоча б навіть один день в період військових дій, мають право на натуралізацію відповідно до розділу 329 Закону про імміграцію. Вимоги:
    • Сумлінна служба.
    • В`їзд на законних підставах на територію США по закінченні служби або перебування на території США.
    • Вміння читати, писати і говорити по-англійськи.
    • Знання історії США.
    • Володіння високими моральними якостями, шанування принципів Конституції Сполучених Штатів.
    • Обмеження за віком відсутні. Офіційні періоди, в які проводилися військові дії:
      • 6 квітня 1917 - 11 листопада 1918
      • 1 вересня 1939 - 31 грудня 1946
      • 25 червня 1950 - 1 липня 1955
      • 28 лютого 1961 - 15 жовтня 1978
      • 2 серпня 1990 - 11 квітня 1991
      • 11 вересня 2001 по теперішній
    • Закінчення поточного періоду буде визначено відповідним указом президента.
    • Примітка: члени збройних сил США, які мають право на натуралізацію відповідно до статей 328 і 329 Закону про імміграцію, можуть приступати до процесу, перебуваючи і за межами Сполучених Штатів.
    • Як правило, урядові органи роблять все можливе, щоб розглянути заяву про натуралізацію військовослужбовця в найкоротші терміни. Щоб дізнатися більше, див. Тут.

Метод 4 з 4: Громадянство через батьків

  1. 1

    Автоматичне громадянство при народженні. Присвоюється при дотриманні наступних умов:
    • Обоє батьків були громадянами США в момент народження дитини або батьки були в шлюбі на момент народження, і принаймні один з них жив у США до народження дитини.
    • Один з батьків є громадянином США на момент народження, і дитина народилася після 14 листопада 1986, і батьки були в шлюбі на момент народження, і батько-громадянин США безперервно знаходився в США протягом не менше п`яти років до народження дитини.
    • Батьки перебувають у шлюбі на момент народження дитини, дитина народилася після 10 жовтня 1952 і до 14 листопада 1986, і батько-громадянин США фактично перебував на території США протягом не менше десяти років в період життя до народження дитини, п`ять з яких були після 14 -го дня народження батька.

  1. 1

    Автоматичне громадянство для дітей, які не досягли 18-річчя. Вимоги:
    • Дата народження - після 27 лютого 2001 і принаймні один з батьків є громадянином США, дитина проживає в США на законних підставах.
    • Дата народження - з 24 грудня 1952 по 26 лютого 2001 і дитина проживає як власник грін-карти в США, і обоє батьків на момент подачі заяви вже натуралізованни, або:
    • Якщо один з батьків помер, то залишився в живих батько повинен бути натуралізований на момент подачі заяви про натуралізацію дитини.
    • Якщо дитина народилася поза шлюбом і батьківство не встановлено, мати повинна бути натуралізований на момент подачі заяви про натуралізацію дитини.
    • Примітка: не береться до уваги порядок виконання вищеперелічених умов, якщо всі умови виконані до 18-го дня народження дитини.

  2. 2

    Прийомні діти. Якщо хоча б один із прийомних батьків є громадянином США і дитина проживає легально в США під опікою прийомної сім`ї, при цьому дата народження дитини після 27 лютого 2001, то для його натуралізації необхідне дотримання однієї з наступних умов:
    • Дитина усиновлена / удочерив у віці до 16 років (або, в деяких випадках до 18 років) і проживав зі своїм усиновлювачем / усиновлювачами принаймні протягом двох років, або:
    • Дитина був допущений в США (тип візи IR-3 або IH-3), і його процес усиновлення / удочеріння був завершений за межами США, або:
    • Дитина був допущений в США (тип візи IR-4 або IH-4), і процес усиновлення / удочеріння стався в США до 18-го дня народження дитини.
    • За більш детальною інформацією, що стосується отримання громадянства через батьків відвідайте наступну сторінку.

Поради

  • При заповненні заяви на натуралізацію, переконайтеся, що записали всю інформацію, яку вказали (дати вильоту і прильоту для будь-якої поїздки за межі США, статус постійного резидента, причини поїздки - бізнес, відпустка, тощо). Пізніше вам будуть задавати питання за тією інформацією, яку ви надали.
  • Як тільки ви станете громадянином, рекомендується зареєструватися як виборця і отримати паспорт.
  • Важливо прочитати, зрозуміти і вміти пояснити своїми словами "Присягу на вірність". Про це можуть запитати на інтерв`ю на отримання громадянства.
  • В інтерв`ю також задаються питання по американській історії та основ улаштування держави. Відповісти на них потрібно буде або усно, або в письмовій формі. Відповіді на всі питання можна заздалегідь знайти в Інтернеті.
  • Не здавайтеся! Пристосовуючись до життя в США, доведеться зіткнутися з проблемами та радощами. Якщо ви знайдете союзників, людей, хто готовий об`єднати зусилля для досягнення мети стати громадянином, то ви досягнете успіху!
  • Для отримання форми та контактних адрес, відвідайте USCIS N-400, Заява на натуралізацію.
  • Вивчайте мову, щоб бути в змозі підтримати бесіду, перш ніж звертатися за громадянством. Розмова про погоду, про справи покаже як ви зможете взаємодіяти з іншими людьми.

Попередження

  • Не довіряйте всьому, що говорять люди. Правила іноді змінюються, а це означає, що досвід інших людей може виявитися застарілим.
  • Не використовуйте сервіси, що пропонують імміграційні консультації, отримання грінкарти, тощо. Неправильні поради можуть тільки нашкодити!